3e periodiek

Uitnodiging

 

Geacht lid van de Heemkundevereniging,

Zoals u enkele dagen geleden via een vooraankondiging van ons vernam staan we weer aan de vooravond van een –voor onze vereniging – memorabel moment:

Periodiek nummer 3 ziet het levenslicht.

Het betreft een bijzonder nummer. Allereerst is het extra dik (48 pagina’s) , maar het is ook een nummer dat geheel gewijd is een één thema: Epen tijdens de 2e Wereldoorlog.

(voor leden is ook deze periodiek gratis, losse nummers € 5,=)

Liefst 16 (oud) Epenaren vertellen hun belevenissen en herinneringen van toen.

Niet alleen naar de bevrijding werd door de interviewers gevraagd, ook de inval en alles wat men zich kon herinneren van de tussenliggende periode.

Officiële documenten werden geraadpleegd en weergegeven. Maar ook unieke spotprenten zoals die bijvoorbeeld door de Engelse luchtmacht boven bezet (Nederlands) grondgebied werden gedropt. Kortom een magazine dat bij heemkundeliefhebbers niet mag ontbreken.

Op zondagmorgen 9 november as. zullen de eerste exemplaren worden overhandigd aan de 16 mensen die –door interviews- hun medewerking hebben verleend aan de totstandkoming. Dat zal gebeuren in herberg Peerboom, om 11.00 uur. Koffie en Ieëper plats staan, zoals gewend, op u te wachten.

Om circa 12.00 uur zal de heer Hub Schetters uit Kerkrade een presentatie houden, over het feit dat op 25 september 1944, van de ene op de andere dag en binnen 24 uur, 30.000 Kerkradenaren huis en haard moesten verlaten.

Liefst 167 van hen werden bij 140 adressen in Epen ondergebracht.    

De heer Schetters is een autoriteit op dit gebied. Hij is medeauteur van meerdere boeken over het onderwerp evacués van Kerkrade. Hij is zelfs heus eigenaar van een museum over WOII.  

Kortom: zondag 9 november is een echte Epense Heemkunde ontmoetingsdag.

Onze vereniging zal enkele dagen eerder (5 november as.) een belangrijke bijdrage leveren aan het planten van een nieuwe beuk op de plaats waar vroeger Herregottsbeuk stond. Samen met Natuurmonumenten wordt vanaf Risselsteyn (einde Terzieterweg tegen de bosrand) om 10.00 uur een wandeling begonnen naar de plek in het bos waar de boom ooit stond en nu een nieuwe geplant wordt.

Wij nodigen u van harte uit voor beide bijeenkomsten.

Het bestuur,

Voor dit,

Léon Mertens

Tags: